By A Website Design

Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu

Print
PDF
06
Jun

Contoh instrumen PT3

Kepada semua warga SS,

Contoh-contoh instrumen bagi ujian bertulis PT3 akhirnya telah dikeluarkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia. Guru-guru dan Ibu bapa boleh melayari laman web berikut:

contoh instrumen PT3

Print
PDF
03
Mar

Kejohanan Balapan dan Padang 2015

sukan2015

Khamis, 26 Februari 2015- Majlis Sukan SMK Sultan Sulaiman telah menganjurkan Kejohanan Balapan dan Padang Kali ke-65 tahun 2015 bertempat di padang sekolah. Majlis dirasmikan oleh Encik Zakaria bin Hussin, Pengarah Pendidikan Negeri Terengganu. Pelbagai acara telah dipertandingkan. Diharap dengan adanya kejohanan ini para pelajar dapat membuktikan keupayaan dan kualiti yang ada pada diri mereka, seterusnya menjadi pemangkin untuk mencungkil bakat-bakat baru yang kelak akan mampu mengharumkan nama sekolah, negeri, negara dan seterusnya ke peringkat antarabangsa. Tahniah kepada Pasukan Rumah Mahkota yang diketuai oleh Cikgu Azri dan Cikgu Fazira yang telah dinobatkan johan keseluruhan antara rumah-rumah sukan bagi tahun 2015.

Keputusan kejohanan adalah seperti berikut:

Kedudukan Rumah Sukan:

 1. Rumah Mahkota
 2. Rumah Laksamana
 3. Rumah Indera
 4. Rumah Paduka

Pemecah rekod :

 1. Siti Hajar binti Anuar                        - Acara 3km Jalan Kaki
 2. Amni Liyana binti Anuar                    - Acara Lompat Tinggi
 3. Nasrun Hakimi bin Norazman            - Acara 800m

Pemenang Lintas Hormat:

     1. Pasukan GO

         Johan : Kadet Polis Wanita

         Naib Johan: Jabatan Pertahanan Awam

     2. Pasukan NGO

         Johan : Puteri Islam

         Naib Johan: Pandu Puteri

     3. Rumah Sukan

         Johan : Laksamana

         Naib Johan: Mahkota

  Senarai Pemenang Piala Pusingan

 1. Atlet Terbaik Perempuan Tingkatan 1 : Wardina Shasya Al-Husna binti M. Pitter
 2. Atlet Terbaik Perempuan Bawah 15 : Siti Hajar binti Anuar
 3. Atlet Terbaik Perempuan Bawah 18 : Nur Syazwani Athirah binti Zulkifli
 4. Atlet Terbaik Lelaki Tingkatan 1 : Rahmat Afizat bin Ramli
 5. Atlet Terbaik Lelaki Bawah 15 Tahun : Aris Rizman bin Tg. Mohammad
 6. Atlet Terbaik Lelaki Bawah 18 Tahun : Mohd. Hasif bin Sharifudin
 7. Olahragawati : Amni Liyana binti Anuar
 8. Olahragawan : Nasrun Hakimi bin Norazman
 9. Johan Sukantara: Rumah Paduka
 10. Johan Balapan dan Padang : Rumah Mahkota
 11. Johan Keseluruhan : Rumah Mahkota

Print
PDF
12
Feb

Kejohanan Merentas Desa SMKSS 2015

wsite

Khamis, 22 Januari 2015- SMK Sultan Sulaiman telah menganjurkan Kejohanan Merentas Desa 2015. Kejohanan ini merupakan acara tahunan sekolah yang dianjurkan oleh Majlis Sukan Sekolah pada setiap tahun bagi memberi ruang kepada semua murid melibatkan diri dalam aktivit kesukanan. Rumah Paduka yang diketuai oleh Cg. Zawawi Awang telah menjadi johan untuk tahun ini. Syabas dan tahniah. Semoga acara ini memberi banyak manfaat kepada semua murid dan guru di SS.

Print
PDF
23
Jan

PERTANDINGAN VIDEO PENDEK PROGRAM MYBRAIN15

Makluman kepada semua warga SS,

PERTANDINGAN VIDEO PENDEK PROGRAM MYBRAIN15

Print
PDF
14
Oct

Kunjungan dan Sumbangan Alumni Sulaimanians 53-60

alumni

12 Oktober 2014, Ahad- Warga SMK Sultan Sulaiman bertuah kerana pihak Alumninya sentiasa prihatin dan masih menumpah kasih terhadap sekolah lamanya. Lama masa pelbagai batch Alumni SS tampil melakukan kunjungan ziarah mahabah dalam usaha mereka mengembalikan ikatan kasih antara sekolah lama mereka dengan seluruh warga SS.

Baru-baru ini wakil Alumni SS 53-60 yang diketuai oleh Dato' Nik Abdul Aziz bin Nik Kamil yang juga Mantan Pengarah Urusan Petronas, Prof. Dato' Dr. Megat Burhanuddin dan Haji Haris Hamidon, Mantan Pengetua SMKSS hadir bagi menyampaikan ucapan motivasi kepada semua pelajar SS sempena Perhimpunan Perdana di Dataran Perdana.

Mereka bertiga mengimbau kembali detik-detik manis semasa mereka menuntut di SS suatu ketika dahulu. Selain itu, mereka juga mengharapkan agar semua pelajar memfokuskan kepada pembelajaran di samping memperdalam penguasaan dalam kemahiran insaniah seperti kebolehan berbahasa dalam Bahasa Inggeris dan berusaha mengutuhkan diri dalam berkomunikasi yang bertahap tinggi.

Sempena kunjungan itu juga, Dato' Nik Abdul Aziz Nik Kamil menyampaikan anugerah Tokoh Pelajar kepada dua orang pelajar, iaitu Serena Cheah Ee Sim sebagai Tokoh Pelajar Perempuan dan Mohd Imran Hilmi sebagai Tokoh Pelajar Lelaki 2014. Dua pelajar itu menerima Piala Pusingan, di samping Plak Penghargaan dan sumbangan wang tunai RM500. Piala, Plak tan wang tunai tersebut sumbangan langsung daripada Alumni SS 53-60.

Selain itu, Alumni SS 53-60 juga menyumbangkan peralatan pendingin hawa baharu untuk Galeri Junjung Setanggi. Pihak SS mengucapkan ribuan terima kasih atas sumbangan yang diberikan itu. Semoga sumbangan ini akan memberi manfaat kepada semua warga SS.

Hubungi Kami

SMK Sultan Sulaiman
20400 Kuala Terengganu
Terengganu Darul Iman

Tel : 09-6175315 / 09-6176221
Faks : 09-6170518

Email : teb3091@yahoo.com.my

Klik untuk Lokasi