By A Website Design

Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu

Print
PDF
20
Oct

PROGRAM MINGGU AYUH SEJAHTERA SMKSS

Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu telah melancarkan program minggu "Ayuh Sejahtera" yang juga telah mendapat kerjasama daripada Kerajaan Negeri Terengganu. Program ini bertujuan untuk menjauhkan pelajar sekolah daripada najis dadah. Semasa pelancaran majlis itu yang diadakan pada 18 Oktober 2015, Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, Encik Arman bin Abd. Razak membacakan perutusan daripada Pengarah Pendidikan Negeri Terengganu, manakala Penyelia Blok Bestari SMK Sultan Sulaiman, Encik Radzali bin Mohd membacakan perutusan daripada Menteri Besar Terengganu. Tema program ini ialah "Saya Sejahtera: Memperkasakan Transformasi Pendidikan", akan berlangsung hingga 22 Oktober 2015 (Khamis) ini.

Aktiviti Senamrobik

Aktiviti senamrobik yang diadakan di padang SMKSS

Print
PDF
09
Jul

Log Masuk ke Frog VLEKini lebih mudah untuk log masuk

ke Frog VLE !

teb3091.1bestarinet.netSalam sejahtera Ibu bapa, Guru dan Pelajar,


Menerusi pengalaman kami bersama-sama dengan guru melalui projek 1BestarNet ini, kami telah menerima banyak pandangan dan maklumbalas daripada guru-guru untuk menambahbaik pelantar Frog VLE.

Kami menghargai dan mengambil kira setiap pandangan yang dikemukakan oleh guru-guru. Kami ada berita baik untuk anda tentang penambahbaikan ini.

Kini guru, murid dan ibu bapa boleh log masuk ke pelantar Frog VLE dengan menggunakan
nombor kad pengenalan atau nama pengguna tanpa perlu menaip domain (@yes.my) dan kata laluan sendiri untuk mengakses FrogVLE.

Untuk Frog Admin, nama pengguna anda adalah sama seperti sedia ada (tanpa domain @yes.my). Untuk maklumat lanjut mengenai penambahbaikan ini, cikgu boleh mendapatkan maklumat di Learn Centre di laman sesawang
http://bit.ly/2m7OiY1.

Jika anda memerlukan sebarang bantuan, meja bantuan kami bersedia membantu jika anda berdepan dengan sebarang masalah atau isu teknikal yang berkaitan dengan Frog VLE serta pertanyaan umum.

Meja bantuan kami di 018-799-8787 atau emel kami di
moesupport@ytlcomms.my (7 pagi - 10 malam setiap hari termasuk cuti umum, tutup pada hari Sabtu).


*Nota: Sila pastikan nombor kad pengenalan yang dimasukkan sebagai nama pengguna adalah sama seperti yang direkodkan dalam pengkalan data NSMI.


Print
PDF
12
Oct

Peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) 2015

PT3 SMKSS 2015

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman (SMKSS), Kuala Terengganu memulakan peperiksaan dengan menjawab kertas soalan Bahasa Melayu di peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) yang bermula pada hari ini. - Foto Aswadi Alias

Warga SMKSS termasuk guru-guru dan kakitangan mengucapkan kepada semua pelajar tingkatan tiga semoga berjaya menjawab peperiksaan yang bakal diadakan selama tiga hari bermula pada hari ini.

Print
PDF
12
Nov

Ragbi Juara


Pada 11 November 2017, pasukan ragbi Bawah 15 Tahun SMK Sultan Sulaiman telah merangkul johan dalam Kejohanan Ragbi setelah berjaya menewaskan SMK Yahya Petra dalam perlawanan akhir. Manakala Muhammad Afiq Syahmie, pelajar tingkatan 3 telah dinobatkan sebagai pemain terbaik dalam kejohanan ini. Syabas dan tahniah kepada jurulatih dan pasukan ragbi SMKSS. Semoga terus cemerlang dan gemilang.

Print
PDF
02
Jul

Ancaman Petya Ransomware

Assalamualaikum w.b.t

Salam Sejahtera
Salam Negaraku


Tuan/Puan,


Notifikasi: Ancaman Petya Ransomware

Pihak kami telah menerima maklumat berkenaan ancaman Petya Ransomware. ygtBerdasarkan kepada maklumat ini, pihak kami juga telah melakukan semakan pada peralatan 1GovUC iaitu Email Security Gateway (ESG) dan Advanced Threat Protection (ATP). Tiada sebarang ancaman dikesan dan kedua-dua peralatan keselamatan tersebut berada di dalam keadaan siap siaga untuk menghadapi ancaman ini.


Langkah-langkah pencegahan daripada serangan Petya Ransomware:

  1. Melakukan “backup” fail dan maklumat penting secara berkala untuk menghadkan kesan data atau kerugian sistem dan untuk membantu mempercepatkan proses pemulihan. Sebaiknya data yang di“backup” perlu disimpan pada peranti berasingan dan disimpan diluar talian.
  2. Memastikan perisian “anti-virus” dikemaskini.
  3. Memastikan sistem operasi dan perisian telah dikemaskini dengan “patches” yang terkini.
  4. Memastikan laman web yang diakses selamat untuk dilawati.
  5. Memastikan emel attachment selamat untuk dibuka.
  6. Mengasingkan sistem yang tidak dikemaskini daripada rangkaian.
  7. Sekiranya terkena jangkitan, sila maklumkan ke Unit Teknologi Maklumat di agensi dengan kadar segera.

 

Sekian Terima Kasih dan Salam Hormat.

 

1GovUC Info Centre

PMO 1GovUC

Hubungi Kami

SMK Sultan Sulaiman
20400 Kuala Terengganu
Terengganu Darul Iman

Tel : 09-6175315 / 09-6176221
Faks : 09-6170518

Email : teb3091@yahoo.com.my

Klik untuk Lokasi